De contractus-verenigingen

Bij de Contractus zijn acht Groningse studentenverenigingen aangesloten. Studentenverenigingen zijn gezelligheidsverenigingen voor en door studenten. De meeste studentenverenigingen in Groningen zijn gericht op WO- en HBO-studenten. Hierbij maakt het niet uit welke studie je doet; binnen verenigingen zijn studenten lid uit alle studierichtingen. De vele studentenverenigingen die Groningen rijk is verschillen in karakter. Dit varieert van traditioneel tot laagdrempelig, met of zonder ontgroening, algemeen of christelijk, of gericht op de Friese taal en cultuur. Kortom: Groningen biedt een rijk verenigingsleven.

Wat is het verschil met studieverenigingen?

Studentenverenigingen verschillen van studieverenigingen. Waar studieverenigingen gericht zijn op één bepaalde studie en activiteiten daaromheen organiseren, zijn studentenverenigingen gericht op gezelligheid en de interactie tussen studenten van alle verschillende studierichtingen. Studentenverenigingen bieden doorgaans meer mogelijkheden voor zelfontplooiing, sociale ontwikkeling en activiteiten. Zo kent elke vereniging meerdere verbanden, zoals een jaarclub, verenigingshuis, dispuut of genootschap waar jij je bij aan kan sluiten. Daarnaast organiseren studentenverenigingen meer activiteiten en borrels en heeft elke vereniging een eigen pand – ook wel sociëteit – wat voor een aantal jaar je favoriete plek als lid zal zijn.

Welke verenigingen zijn er en hoe kan ik lid worden?

Groningen kent acht grotere studentenverenigingen, elk met hun eigen identiteit, structuur en sfeerbepalende kenmerken. Op deze site kun je meer te weten te komen over welke verenigingen er allemaal zijn en krijg je alvast een sfeerimpressie. Geïnteresseerd om lid te worden? Kom dan langs bij één van onze verenigingen tijdens de KEI-week en ervaar het verenigingsleven! Tijdens de KEI-week is bij de meeste verenigingen ook het moment om je in te schrijven. Kijk vooral ook op de sites voor de verenigingen voor meer informatie, ook of je nu al een langs kan komen op één van de verenigingen!